bdsm contract wat het is

Een BDSM-contract – Wat is het en wat je ermee kunt

Door het wel bekende boek of wellicht juist de verfilming van “50 tinten grijs” weten veel mensen van het bestaan van een BDSM-contract af. Maar wat het nu precies is, weet lang niet iedereen. Vandaar dat er veel mensen opzoek zijn naar de betekenis hiervan. Dit hoeft lang niet altijd als reden te hebben om daadwerkelijk een contract op te stellen, maar kan ook puur informatief zijn.

Wat is een BDSM-contract

Een BDSM-contract is een niet rechtsgeldige geschreven overeenkomt, waarin verschillende partijen overeenkomen dat er een machtsverhouding tussen beide bestaat. Ondanks dat het geen directe juridische waarde heeft, zien sommige mensen dit anders. Sommige mensen zien het zelfs als een soort van samenlevingscontract, waar beide zich aan moeten houden zoals bij een huwelijk. Andere gebruiken het al een “een niet juridisch bewijs” bij BDSM-contact.

Wat staat er in een BDSM-contract

Dit kan erg verschillend zijn, omdat mensen om een verschillende reden zo’n contract opstellen. Zo kan het bij sommige zo zijn dat het enkel uit een zinnetje bestaat en twee handtekeningen. Bij andere is het een stapel a4tjes volgeschreven, met in detail welke wensen er zijn aangegeven en welke grenzen er zijn, als er überhaupt grenzen zijn. Het hangt dan ook vooral af welk doel het contract heeft, hoe deze eruit komt te zien. Hier kun je voorbeelden vinden over onderwerpen in zo’n contract.

Misverstanden over een BDSM-contract

Er wordt nog wel eens gedacht dat er rechten aan zo’n contract ontleent kunnen worden. Waardoor een contract ervoor moet zorgen dat iemand niet strafrechtelijk vervolgd kan worden voor haar of zijn daden. Dit is dus duidelijk niet zo, sommige dingen zijn gewoonweg bij de wet verboden en zal een contract er niet voor zorgen dat je zomaar je gang kunt gaan.

Ondanks dat het niet als wettig gezien wordt, zou het wel kunnen helpen om bij ongelukken of wanneer iemand de ander voor de rechter sleept voor mishandeling, de rechter te laten weten dat beide partijen ergens mee akkoord zijn gegaan. Maar nogmaals het contract is geen vrijbrief en het is aan de rechter of er verzachtende omstandigheden zijn, maar dit is geen zekerheid.

Scroll to Top